Programma

Met veel genoegen organiseren we ook in 2022 de bekende Hofjes- en Pleinconcerten en Najaarsconcerten. Na twee corona-seizoenen belooft het weer een concertseizoen "zoals vanouds" te worden! We ontmoeten u graag op een van de mooie locaties in de Jordaan en de Gouden Reael.

De locaties van de Hofjes en Pleinen staan vermeld bij elk programmaonderdeel, de Najaarsconcerten vinden plaats in het Claverhuis op de Elandsgracht.

Concerten zijn gratis toegankelijk, beginnen altijd om 15:00 en eindigen om 16:00.

Er zijn circa 100 zitplaatsen beschikbaar. De meeste locaties zijn rolstoeltoegankelijk, gezien het kleinschalige karakter is er doorgaans geen horeca of WC ter plaatse.

Hofjes- en Pleinconcerten 2022

22 mei: Quinteto Cubana LosBandos

Looiershof, Passeerdersstraat 16-18

LosBandos speelt zonnige Cubaanse son en boleros. De band ontstond pakweg 20 jaar geleden. Zanger en gitarist Chris Teunissen: "Ik was al muzikant in een band. Ik besloot een week naar Cuba te gaan en nam mijn gitaar mee. De Cubaanse muziek inspireerde me. Ik had wat opnames gemaakt en liet die in Nederland aan onze band horen. Sommigen waren net zo enthousiast als ik. We zijn toen met Quinteto Cubana LosBandos begonnen."

De pikante teksten gaan over bedrogen liefdes, het vaderland of gewone verlangens. Een aantal liedjes heeft Chris vertaald naar het Nederlands. "De onderwerpen zijn universeel. Ook wij hebben onze sores, worsteling en overgave. De liefde is toch een onuitputtelijke bron. Zij verbindt en geeft leven."

Laat u meevoeren op de swingende Cubaanse son en geniet van de meeslepende improvisaties op de groove van de clave, het Cubaanse slaginstrument met het typerende ritme.

Chris Teunissen - gitaar en zang
Jan Doedens - trompet, zang en percussie
Teake Ettema - contrabas en zang
Gerrit de Boer - tres, viool, zang
Victor Pena - percussie

Voor video's en meer informatie over LosBandos:

www.losbandos.nl

5 juni: Woolf

Platanenhof, Lauriergracht 99-103

Drie krachtige, prachtig zingende vrouwen met stemmen die als tandwielen in elkaar grijpen. Wie de folk/pop van Woolf hoort, is niet alleen publiek, maar voelt zich deelgenoot van de meeslepende klanken en verhalen die songwriters Marieke Smit, Mylene Berghs en Ellen Tackenkamp met kwetsbaarheid en overgave brengen. “We hebben elkaar op het conservatorium in Amsterdam leren kennen”, zegt Marieke (31), die behalve zingt ook gitaar, ukelele en banjo speelt. “We studeerden alle drie jazz en zijn afgestudeerd in zang in dat genre. Instrumenten speelden we nog niet. Daar zijn we mee begonnen toen we de band opstartten.”

De muziek van Woolf kenmerkt zich als een mix tussen bluegrassmuziek en bekende meerstemmige vrouwengroepen als The Straves en I’m With Her, waarvan in de Verenigde Staten een lange traditie bestaat. Smit: “We kozen voor deze stijl omdat we weg zijn van songwriters als Joni Mitchell, Paul Simon en Neil Young. Ook wij zingen in het Engels."

Woolf schrikt niet terug van onderwerpen die het leven in de kern raken, met teksten die ertoe doen. “We schrijven ze zelf. Onze band is vernoemd naar schrijfster Virginia Woolf. We hebben een gelijknamig nummer geschreven dat gaat over een essay van haar over vrouwenrechten. Verder zingen we - uiteraard - ook over de liefde.”

Marieke Smit - gitaar, ukelele, banjo, zang
Mylène Berghs - ukelele, zang
Ellen Tackenkamp - gitaar, mandoline, basklarinet, zan

https://www.woolfmusic.com19 juni: Rebekka Ling Kwartet

Vuile Weespad (binnentuin), Tweede Laurierdwarsstraat t.h.v. 38

Wie van Marvin Gaye, Donny Hathaway en Stevie Wonder houdt, moet zondag 19 juni zeker naar het hofjesconcert komen. Alleen krijgt u dan de vrouwelijke variant te zien en horen. In haar eigen stijl natuurlijk, met een vleugje jazz, gospel en R&B. “Die muziek is me met de paplepel ingegoten”, zegt Rebekka. “Ik kom uit een muzikale familie. Mijn vader speelde gitaar, mijn moeder zong en opa was een big bandleider. Thuis werd van alles gedraait: soul, jazz, gospel, maar ook rock ’n roll. Persoonlijk werd ik het meest geraakt door soul en jazz. Daar ligt mijn hart.”

Muziek werd een primaire behoefte van Rebekka. Logisch dat ze na de middelbare school voor het conservatorium koos. “Ik studeerde er jazz-zang. Ik was al actief in de nederlandse muziekscene als achtergrondzangeres toen ik besloot een eigen groep op te richten. De huidige bandleden heb ik onder meer op het conservatorium ontmoet.”

Rebekka heeft enkele singles en een album uitgebracht. “De productie, dus de opnames, zijn vrij elektronisch, maar live hoor je alleen de instrumenten. De composities heb ik samen met bassist en producent Glenn Gaddum geschreven. De songteksten schrijf ik alleen. Ze gaan over liefde, verbinding, hoop, loslaten. Onderwerpen die je ook in gospel tegenkomt.”

Rebekka Ling - zang

Glenn Gaddum jr. - bas

David van der Grinten - toetsen

Euan Jenkins - drums

https://www.rebekkaling.com


3 juli: Ed Blanco meets Pelusopa

Tuinplein, Tuinstraat t.o. 70 / Egelantiersstraat t.o. 27 A-C

Jazzliefhebbers komen volop aan hun trekken bij de muziek van trompettist Eduardo Blanco. Zijn eigen stijl roept herinneringen op aan Miles Davis en Chet Baker. Op het hofjesconcert treedt hij op met de band Pelusopa. Voor de verandering experimenteren ze dan met verschillende soorten jazz, waaronder fusion en latin.

De 46-jarige Spanjaard studeerde jazz aan het conservatorium Berklee College of Music in Boston. Zijn liefde voor het genre ontstond toen zijn vader hem een lp had gekocht. “Als kind speelde ik trompet in de fanfare van ons dorp”, vertelt Ed. “Mijn vader had geen benul van jazz, maar dacht dat ik de lp wel leuk zou vinden omdat er een trompettist op de cover van de hoes stond. Dat bleek Chet Baker te zijn. Ik was meteen verkocht. Ik was gewend om bij de fanfare met maar één dynamiek te spelen, altijd voluit. Baker speelde heel anders, subtiel, als een stem met nuances. Dat wilde ik ook.”

Na zijn opleiding bezocht Ed Amsterdam op advies van enkele medestudenten. Dat beviel hem zo goed dat hij af en aan terugkwam om er te spelen. In 2009 vestigde hij zich definitief hier. “Amsterdam is een van de beste plekken voor jazz in Europa, maar helaas neemt ook hier de interesse voor deze muziek af. Jongeren zijn er nauwelijks meer voor te porren.”

De trompettist speelt nooit met een vaste band, maar met verschillende muzikanten. “Dat houdt het fris. Muziek is als een gesprek. Het spelen met wisselende mensen houdt de interactie met het publiek levendiger.”

Eduardo Blanco - trompet

Willem Pelupessy - bas

Otek Lumalessil - drums

George Sopacua - gitaar

John Pattipeilohy - keyboard

https://eduardoblanco.nl

17 juli: FADOpelos2

Platanenhof, Lauriergracht 99-103

Wellicht heeft u al eens gehoord van de naam FADOpelos2. Bekendheid verwierf het duo door deelname aan het SBS6 tv-programma ‘We Want More’, waar ze de finale haalden en uiteindelijk zelfs wonnen. Met hun Portugese fadomuziek, waarin emotie een bepalende rol speelt, wisten zangeres Iris Feijen en gitarist Tiago Lageira de harten van de jury en het publiek te veroveren. “Zolang we maar met gevoel spelen”, zegt Iris.

Haar liefde voor fado begon al op jonge leeftijd. “Ik was 13 jaar en ik zong al. Een Portugese vriend wist dat ik van volksmuziek hield en schonk me een DVD van Mariza, een bekende fadozangeres. Ik was diep geraakt. Ik wist, hier wil en moet ik wat mee.”

“Ik kende natuurlijk geen Portugees, dus zong ik in het begin alles op gehoor na. Op een gegeven moment haalde ik de songteksten en de vertalingen erbij. Later heb ik ook nog 2 jaar Portugees gestudeerd op de volksuniversiteit in Alkmaar.” Toch spreekt ze de taal nog steeds niet voldoende. “Het zingen in Portugees gaat me wel goed af. Mensen uit Lissabon denken zelfs dat ik er vandaan kom als ik optreed, haha.”

Gitarist Tiago Lageira ontmoette ze via een tip van haar zanglerares en benaderde hem via Facebook. Iris: “Ik wilde altijd al een duo starten. Tiago woont al sinds zijn vijftiende in Nederland. Het bleek een match made in heaven.”

FADOpelos2 heeft inmiddels 2 EP’s uitgebracht, waarop ook eigen werk te horen is. “Ik schrijf de teksten eerst in het Nederlands. Ze gaan altijd over dingen die ik zelf meemaak. Daarna vertalen we de inhoud samen naar het Portugees. Maar zoals gezegd: het gevoel blijft het belangrijkste.”

Iris Feijen - zang
Tiago Lageira - gitaar

https://www.fadopelos2.comGEWIJZIGD PROGRAMMA:

31 juli: Anna Antipova & George Dumitriu

Vuile Weespad (binnentuin), Tweede Laurierdwarsstraat t.h.v. 38

Voor de verandering gaan we even op de klassieke muziektoer. In dit geval een duo, bestaande uit de Oekraïense violiste Anna Antipova en haar partner altviolist George Dumitriu uit Roemenië. Stijl: van Mozart tot Bartók.

Beide muzikanten wonen al jaren in Nederland. Anna: “Ik ben hier eigenlijk per toeval terechtgekomen. Ik studeerde op het conservatorium in Kiev en kwam er een muziekdocent tegen die in Nederland werkte. Hij nodigde me uit om in Nederland mijn master te halen. De rest is geschiedenis.”

Anna ontmoette George op een muziekfestival. Ook hij had op het conservatorium gezeten, maar dan in Boekarest, en was net als Anna afgestudeerd als violist. “Daarna hing hij zijn viool aan de wilgen en kwam naar Nederland als jazzgitarist”, vertelt Anna. “Toen we eenmaal samen waren, wilde hij het instrument toch weer oppakken. Op een gegeven moment dachten we: waarom gaan we niet samenspelen? We bleken niet alleen op romantisch vlak een klik te hebben, maar ook op muzikaal gebied.”

Ze treden voornamelijk in Nederland op en speelden tijdens de pandemie zelfs onlineconcerten. Toch zijn hun eigen afzonderlijke muzikale projecten nét iets belangrijker. Anna: “Daar gaat onze meeste aandacht naar uit. Maar als we in de gelegenheid zijn om samen te spelen en op te treden, dan laten we die kans niet schieten.”

Anna Antipova - viool

George Dumitriu - altviool


14 augustus: Carmen Gomes Inc.

Platanenhof, Lauriergracht 99-103

Carmen Gomes Inc. draait om vier muzikanten die een perfecte melange zoeken van individuele expressie en harmonieus samenspel.

De bluesy sound van de gitarist zorgt voor net het beetje gewicht dat Gomes nodig heeft om haar stem te kunnen laten leunen op zijn akkoorden en riffs. Dat geeft de bassist en de drummer de vrijheid, Gomes muzikaal uit te dagen. En dat merk je. Haar op het conservatorium geschoolde stem kan kreunen, grommen en uithalen.

Muziek die wordt gemaakt door vier mensen die begrijpen dat er uiteindelijk maar één de baas is. En dat is het lied.

Carmen Gomes - zang
Bert Kamsteeg - drums
Folker Tettero - gitaar
Peter Bjørnild - bas


28 augustus: West End Big Band

Hendrik Jonkerplein, t/o Cafe 't Blaauwhooft

De West End Big Band uit Amsterdam is een achttienkoppige bigband onder leiding van dirigent en meestertrompettist Gerard Kleijn, met als frontvrouw de geweldige zangeres Dieke van Hoften.
De band heeft een klassieke bigbandbezetting: vijf saxen, vier trombones, vier trompetten en een volledige ritmesectie. Met een zeer divers repertoire, dat een fraaie afspiegeling vormt van honderd jaar jazz- en popmuziek, weet de bigband elk publiek te entertainen. Naast optredens op feesten, verzorgt de West End Big Band een maandelijks optreden in Amsterdams oudste jazzclub de Casablanca. It don’t mean a thing if it ain’t got that swing!

Gerard Kleijn - dirigent
Dieke van Hoften - zang


25 september: Mrs.Jones

Het Claverhuis, Elandsgracht 70

Het repertoire van het jazztrio Mrs. Jones bestaat uit liedjes afkomstig uit musicals die later bekend geworden zijn als jazzstandards door artiesten als Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan en vele anderen. Denk aan nummers zoals Summertime, The Man I Love en Me, Myself and I. Dit repertoire wordt aangevuld met moderne klassiekers van Duffy en Amy Winehouse.

Laat je meeslepen door de sfeervolle muziek van Mrs. Jones en hun ‘Jazzy Moods & More’.


Janneke Teijen (alias Louise Jones) - zang

Bart van Halteren - gitaar

Thomas Vergouwen - contrabas30 oktober: FourVoices

Het Claverhuis, Elandsgracht 70

FourVoices is een zangkwartet en is gevormd in hun conservatoriumtijd. FourVoices zingt pop, klassiek, jazz en kleinkunstrepertoire in meerstemmige arrangementen, a capella of met begeleiding. Door de theaterachtergrond van alle vier de leden is een optreden van FourVoices altijd meer dan slechts een beleving voor het oor. In het kader van de Hofjesconcerten zal FourVoices een gevarieerd programma brengen, speciaal voor deze gelegenheid samengesteld.

Mirjam van Dam - sopraan

Nynka Delcour - alt

Marc van Zijp - tenor

Paul Tijink - bas en toetsen


27 november: HEBE

Het Claverhuis, Elandsgracht 70

HEBE is een Amsterdamse zangeres/liedjesschrijfster met een jazzy stem. Met haar warme stemgeluid weet ze in haar muziek een gevoel van melancholie en hoop te creëren, zonder te ernstig of zelfverzekerd over te komen. HEBE bereikt luisteraars over de hele wereld. Zo werd haar laatste single ‘Afraid of Being Hurt’ als titelmuziek gebruikt voor de Amerikaanse serie ‘Couples Therapy’. Ook speelde ze de titelplaat van het album ‘Cards On The Table’ bij UK Mahogany Sessions, waar ook artiesten als Rhye, Birdy en Billie Eilish optraden.

Hebe Vrijhof - zang

Luuk Janssen - gitaar

Angelo Boltini - toetsen

Yordi Petit - drums