Programma

Met veel genoegen organiseren we ook in 2023 de bekende Hofjes- en Pleinconcerten en Najaarsconcerten. Na een meer dan geslaagd 2022 gaan we weer fantastische en zeer gevarieerde optredens voor u verzorgen. We ontmoeten u graag op een van de mooie locaties in de Jordaan en de Gouden Reael.

De locaties van de Hofjes en Pleinen staan vermeld bij elk programmaonderdeel, de Najaarsconcerten vinden plaats in het Claverhuis op de Elandsgracht.

Concerten zijn gratis toegankelijk, beginnen altijd om 15:00 en eindigen om 16:00.

Er zijn circa 100 zitplaatsen beschikbaar. De meeste locaties zijn rolstoeltoegankelijk, gezien het kleinschalige karakter is er doorgaans geen horeca of WC ter plaatse.

Hofjes- en Pleinconcerten 2023

Zondag 21 mei: Greener Grass

De Makroon, Nieuwe Passeerdersstraat 6

Een goed verhaal behoeft weinig woorden. En wanneer je de meeste woorden vervangt door muzieknoten dringt het verhaal diep in je vezels door. Maak kennis met Greener Grass.

Het kwartet verstaat de kunst van het loslaten. Drie stemmen, een vibrafoon, een mandoline en een contrabas. Zorgvuldig harmoniërend, melodieus, verfijnend en bovenal luisterrijk en tastbaar. De soundtrack van een mooie droom over een roadtrip door een betoverend landschap.

Afgelopen november bracht Greener Grass haar gelijknamige debuutalbum uit. Elf gelaagde liedjes op het snijvlak van indie-pop, jazz en folk.

'Crosby, Stills, Nash & Young in vrouwelijke vorm met 2023 folkpop songs.'

 

Sanne Huijbregts - zang, xylosynth, kalimba
Julia Werner - zang, percussie

Vita Pagie - zang, percussie

Camiel Jansen - bas, mandoline, zang

Zondag 11 juni: Trio Dos Anciões + WAKA

Platanenhof, Lauriergracht 99-103

Trio dos Anciões werd opgericht in februari 2020 door Floris van Elderen, geïnspireerd door de muzikale stuwkracht van de Braziliaanse Samba-Jazz Trio's uit de jaren '60. Trio dos Anciões streeft ernaar de rauwe energie en dynamiek van weleer te behouden om daarnaast, met een elektrische bezetting, een hedendaags geluid neer te zetten. In zijn arrangementen maakt Floris gebruik van Braziliaanse ritmische elementen als vehikel voor improvisaties, afkomstig uit Samba en andere Afro-Braziliaanse tradities. Voor deze speciale gelegenheid nodigt Trio dos Anciões de Japanse Latin-Jazz-zangeres WAKA uit. Met haar unieke organische en warme stem, betovert ze haar publiek met Braziliaanse klassiekers van o.a. Elis Regina, Tom Jobim en Djavan.

 

Tiago Lageira - gitaar

Stef Joosten - basgitaar

Floris van Elderen - Drums

WAKA - Zang

Zondag 25 juni: New Phoenix Ensemble

Vuile Weespad (binnentuin), Tweede Laurierdwarsstraat nr. 38

Het New Phoenix Ensemble is opgericht in 2017 in Rotterdam door de Italiaanse klarinettiste Letizia Elsa Maula en de Italiaans-Duitse celliste Sylvia Cempini. Proffesionele musici die gedreven worden door eenzelfde passie voor muziek. Zij brengen dat tot uitdrukking door in verschillende formaties te spelen, om zo verschillende klanken en klankkleuren te kunnen laten horen. Deze keer spelen ze samen als trio (viool, cello, klarinet) met de Amerikaans-Nederlandse violist Ian de Jong.

Het ensemble draagt de naam "Phoenix", naar de mythologische vogel die steeds herboren wordt uit zijn eigen as. Het verwijst naar de stad Rotterdam die zo geweldig is herbouwd na de verwoesting door het bombardement van 1940.

Het ensemble speelt naast de gebruikelijke werken uit de klassieke en romantische periode ook minder bekende en hedendaagse muziek.

Zondag 9 juli: Anne Chris & Maurice Rugebregt

Platanenhof, Lauriergracht 99-103

Zangeres en componist Anne Chris bracht vier studio-albums uit onder eigen naam en een kinderalbum (Vogeltje Zing Maar). Ze studeerde jazz-zang aan het Conservatorium van Amsterdam maar voelt zich thuis in verschillende stijlen; van jazz en latin tot soul en pop. Ze trad onder meer op in het Concertgebouw en het North Sea Jazz Festival en tourde in het buitenland met verschillende bands en projecten (India, Marokko, China, Turkije, Thailand). Gitarist Maurice Rugebregt maakt de YouTube serie 'The art of Comping' waarin hij zich specialiseert in het begeleiden van verschillende vocalisten. Hij deelde het podium met onder andere Benjamin Herman, ZUCO 103, Denise Jannah, het Zapp String Quartet en heeft drie solo-albums uitgebracht.

Onder begeleiding van meester-gitarist Maurice Rugebregt zingt Anne Chris haar favoriete jazz & soul klassiekers.

Zondag 30 juli: The Royal Sisters

De Makroon, Nieuwe Passeerdersstraat 6

The Royal Sisters is een vrouwelijk vocaal trio waarin jazz, theater, close harmony, retro en een vleugje feminisme samenkomen. In hun programma Swipes & Lovers voeren The Royal Sisters een divers repertoire uit. Het legt verschillen bloot tussen de analoge beleving van de liefde in de jaren 1900, het tijdperk van de jazz standards en de digitale zoektocht naar de liefde van nu. De luisteraar mag komedie, drama, feilloze samenzang, bekende en onbekende liederen verwachten, met arrangementen die raken en bijblijven. Het geheel onder begeleiding van een piano.

 

Liesbeth Gieben - mezzo

Lotte Janssen - alt

Sophie de Graaf - sopraan

Philipp Frenzel - piano

 

Zondag 13 augustus: Nien Besselink en Sjoerd Brouwer

Tuinplein, Tuinstraat t.o. 70/Egelantiersstraat t.o. 27 A-C

Doe wat je het liefste doet      Liedjes van Annie M.G. Schmidt

Generaties groeiden op met de boeken en liedjes van Annie Schmidt. Een enorm oeuvre, onbevangen teksten van een vrije geest. Geen wonder dus dat ze nog steeds zo veel wordt gelezen en gezongen.

Nien Besselink is actrice en zangeres in één, en Sjoerd Brouwer is zanger en pianist tegelijk. Zij stelden een veelkleurig programma samen uit het rijke oeuvre van Annie. Veel bekende liedjes passeren de revue, maar gegarandeerd ook liedjes die u nog niet eerder hebt gehoord. Mooie, ontroerende, vrolijke en humorvolle liedjes. Nien put uit haar jarenlange ervaring als zangeres en gebruikt haar expressiviteit om de spitsvondige teksten en humor van Annie volledig tot hun recht te laten komen. Sjoerd componeerde nieuwe muziek, speciaal voor dit programma.

Zondag 27 augustus: Liquid Sun Orchestra

Hendrik Jonkerplein t/o café 't Blaauwhooft, Bickerseiland

Afrikaanse ritmes van Leidse bodem, je verwacht het niet. Liquid Sun Orchestra bewijst dat het kan. Het publiek komt massaal in beweging als de georganiseerde chaos op het podium begint te spelen.

Tijdens de optredens gebeurt er ontzettend veel op het podium. Het draait om het ritme, it's all about the groove. Het collectief is vooral een uitstekende podiumact, een bak energie. Geen vervaarlijke voodoo, wel geniale speldenprikken van reggae, dub, funk, soul en allerlei andere exotische bezweringen die nog lang zullen nazinderen.

Liquid Sun Orchestra: groovy inspirerende Afro-funky muziek!